Suzuki Volusia Forum banner
141 - 160 of 169 Posts
Cóż, jestem teraz zaangażowany w tę pracę. Mam to od pięciu lat i odkąd jestem właścicielem, zawory nigdy nie były regulowane. Zauważyłem stukanie podczas przyspieszania, zwłaszcza gdy jest zimno, więc pomyślałem, że się temu przyjrzę. Jestem jednak trochę zdezorientowany, ponieważ zawory dolotowe są ciasne przy 0,003, a zawory wylotowe są ciasne przy 0,007, więc niechętnie je nawet luzuję. Czy ktoś jeszcze tego doświadczył?

Cóż, jestem teraz zaangażowany w tę pracę. Mam to od pięciu lat i od kiedy jestem właścicielem, zawory nigdy nie były regulowane. Zauważyłem stukanie podczas przyspieszania, zwłaszcza gdy jest zimno, więc pomyślałem, że się temu przyjrzę. Jestem jednak trochę zdezorientowany, ponieważ zawory dolotowe są ciasne przy 0,003, a zawory wylotowe ciasne przy 0,007, więc niechętnie je nawet luzuję. Czy ktoś jeszcze tego doświadczył?
Nie chodzi o to, co "pasuje ciasno".

Chodzi o to, "co wchodzi, a co nie". Jeśli 4 nie wchodzi, a 2 tak - wiesz, że to 3. Jeśli 3 wchodzi, a 5 nie - to 4.

"Ciasno" to bardzo względne pojęcie, zwłaszcza w ciasnych przestrzeniach C50.

• Like
Reactions: rvcycleguy
To nie jest to, co "ciasno pasuje".

To jest "co wchodzi, a co nie wchodzi". Jeśli 4 nie wchodzi, a 2 wchodzi - wiesz, że to 3. Jeśli 3 wchodzi, a 5 nie wchodzi - to 4.

"Ciasno" to bardzo względne pojęcie, zwłaszcza w ciasnych przestrzeniach w C50.
Nie jestem pewien, ale myślę, że mogłeś przegapić sedno mojego postu. Chciałem zaznaczyć, że minimalny prześwit był już ciasnym dopasowaniem... i o ile wiem, zawory nigdy nie były regulowane. Mam na nim nieco ponad 19 000 mil.

Nie jestem pewien, ale myślę, że mogłeś przegapić sedno mojego postu. Chciałem zaznaczyć, że minimalny luz był już ciasny... i o ile wiem, zawory nigdy nie były regulowane. Przejechałem na nim nieco ponad 19 000 mil.
Polecam regulację, ponieważ nie jest to daleko od trzeciej regulacji, która powinna być wykonana. Najpierw wyregulowałem za pomocą szczelinomierza, a następnie ponownie wyregulowałem metodą JPaige jako kontrolę poprawności. Przekonany, że obie metody są równoważne, wyregulowałem wszystkie zawory metodą JPaige. Przejechałem już 4 lub 5 zbiorników paliwa, a mpg wzrosło z 46 do 48, a motocykl działa świetnie.

Nie jestem pewien, ale myślę, że mogłeś przegapić sens mojego postu. Chciałem zaznaczyć, że minimalny luz był już dopasowany... i o ile wiem, zawory nigdy nie były regulowane. Przejechałem na nim nieco ponad 19 000 mil.
Luz dźwigni zaworowej i trzpienia zaworu faktycznie staje się ciaśniejszy/mniejszy, a nie luźny w wyniku eksploatacji.

Powodem regulacji zaworów nie jest redukcja hałasu, ale utrzymanie właściwego luzu trzpienia zaworu i dźwigni.

Brak właściwego luzu trzpienia zaworu/dźwigni powoduje pogorszenie stanu (wypaczenie) powierzchni i gniazd zaworów z powodu braku przenoszenia ciepła z powierzchni zaworu na gniazdo zaworu.

Dołączam do długiej listy osób, które zrobiły to same, dzięki pewności siebie zainspirowanej przez ten wątek. Kluczem dla mnie było zakupienie niedrogich szczelinomierzy o długości 8" i zgięcie ich z (2) krokami 90 stopni, tak aby wsunęły się pomiędzy górną część zaworu a dolną część śruby regulacyjnej. Znacznie ułatwiło to zadanie. Ponieważ kupiłem tanie szczelinomierze, zmierzyłem każdy z nich i zapisałem jego rzeczywistą grubość.

We wszystkich zaworach luz był niewielki lub żaden. Rower miał przejechane 4500 mil bez żadnych prac (z wyjątkiem wymiany oleju). Następnym razem będzie o wiele łatwiej.

Jeszcze raz dziękuję wszystkim, którzy podzielili się swoimi wskazówkami i trikami, oraz OP, który poświęcił czas na udokumentowanie tej pracy PITA.

I tak, hałas zaworów wzrósł, ale nie bardzo, ponieważ wyregulowałem je bliżej minimalnego niż maksymalnego luzu.

Absolutnie fantastycznie! Minęły lata, ale wybrałeś mojego Volusia (2004 Carburated), aby zrobić ten samouczek. Zamiast nowszego motocykla z wtryskiem. Zdjęcia są bombowe! Planuję regulację zaworów i byłem w trakcie kupowania instrukcji serwisowej. To jest O WIELE lepsze lol. Nie wiem, czy nadal przesiadujesz na tym forum, ale nieważne, dzięki za świetny, dobrze wykonany krok po kroku!

Nawiasem mówiąc.... Dla każdego, kto ma problemy z trudno dostępną przednią śrubą pokrywy zaworów:

Poluzuj dwie śruby 12 mm po lewej stronie przedniego cylindra, przesuń śruby i chromowaną pokrywę głowicy (nie można ich wyjąć, ponieważ przeszkadza rama) i masz dość łatwy dostęp od lewej strony do tej śruby pokrywy zaworów 8 mm. Zobacz zdjęcie poniżej, aby zobaczyć, co próbuję opisać.

RenHoek

View attachment 43825
W końcu zdobyłem się na odwagę, żeby to zrobić przy 16000 milach. Nie jestem pewien, czy kiedykolwiek naprawdę słyszałem tę wściekłą maszynę do szycia. Teraz tak!!! Chciałbym spotkać osobę, która tak mocno wkręciła lewą przednią śrubę w długiej, ciemnej alejce! Zaokrąglałem łeb i zaczynałem patrzeć na frustrujące zadanie zdejmowania chłodnicy, kiedy przypomniałem sobie doskonałą radę RenHoeka. Poszedłem na drugą stronę, podniosłem pokrywę głowicy i udało mi się uzyskać wystarczający chwyt, aby ją poluzować. Wróciłem na drugą stronę, a reszta to historia. Bardzo dziękuję za ten post! Nie mógłbym tego zrobić bez tego kleju!!!

Uruchomił się od razu po ponownym zamknięciu wszystkiego. Nie byłem pewien, czy tak będzie. Tylny górny martwy punkt jest kilka obrotów po ruchu zaworów dolotowych. Wydawało się długo, ale zrobiłem to 10 razy, a nawet przetestowałem z kołkiem. To wystarczyło, żeby mnie zdenerwować, więc jeśli na to trafisz, pamiętaj o tym.

Jeszcze raz dziękuję!

Potrzebuję pomocy, ludzie. Proszę wybaczcie mi z góry, jeśli to pytanie zostało już zadane. Naprawdę starałem się znaleźć odpowiedź, zanim tu napisałem.

Mam motocykl C90T Boss z 2013 roku i próbuję wyregulować zawory. Motocykl jest w garażu i postępowałem zgodnie z instrukcją serwisową, aby wszystko usunąć/przygotować. Ale mam pewne problemy. Problem, w którym potrzebuję pomocy, to znalezienie znaku "R|T" lub znaku "F|T". Jedyne "znaki", które widzę, gdy obracam wał korbowy, to dwa rowki (linie, jeśli wolisz). Oba rowki (linie) znajdują się w oddzielnych miejscach, a jeden jest szerszy od drugiego. Ale to jedyne dwie rzeczy, które widzę. Nie ma żadnych oznaczeń RT ani FT. Czy więc poprawnie zakładam, że jeden z rowków (linii), które widzę (patrząc do otworu dostępowego), to "RT" (tylna górna linia martwego punktu dla tylnego cylindra), a drugi to "FT" (przednia górna linia martwego punktu dla przedniego cylindra)? Jeśli tak, który z nich jest dla RT, a który dla FT?

Dzięki z góry... gdybym miał włosy, wyrywałbym je teraz. :)

Potrzebuję pomocy, chłopaki. Z góry przepraszam, jeśli to pytanie zostało już wcześniej zadane. Naprawdę starałem się znaleźć odpowiedź, zanim tu napisałem.

Mam C90T Boss z 2013 roku i próbuję wyregulować zawory. Rower jest w garażu i postępowałem zgodnie z instrukcją serwisową, aby wszystko usunąć/przygotować. Ale mam pewne problemy. Problem, w którym potrzebuję pomocy, to znalezienie znaku "R|T" lub znaku "F|T". Jedyne "znaki", jakie widzę, gdy obracam wał korbowy, to dwa rowki (linie, jeśli wolisz). Oba rowki (linie) znajdują się w oddzielnych miejscach, a jeden jest szerszy od drugiego. Ale to jedyne dwie rzeczy, które widzę. Nie ma żadnych oznaczeń RT ani FT. Czy więc słusznie zakładam, że jeden z rowków (linii), które widzę (patrząc do otworu dostępowego), to "RT" (tylna linia górnego martwego punktu dla tylnego cylindra), a drugi to "FT" (przedni górny martwy punkt dla przedniego cylindra). Jeśli tak, to który z nich jest dla RT, a który dla FT?

Dzięki z góry... gdybym miał włosy, wyrywałbym je teraz. :)
Witamy w VR.

Jeśli naprawdę masz C90, to masz hydrauliczne popychacze zaworów i NIE JEST WYMAGANA ŻADNA REGULACJA.....

Zobacz opis specyfikacji na zdjęciu.....

Attachments

Jak mówiłem, mam Suzuki Boulevard "C90T" BOSS z 2013 roku. Mam również "Instrukcję serwisową" do niego i zawiera ona procedurę "regulacji zaworów". Myślę, że po prostu musisz mi uwierzyć. Czy jest możliwe, że specyfikacje są inne, ponieważ mój model jest "kanadyjski"? A może instrukcja serwisowa, którą mam, jest całkowicie sfabrykowana? Trudno mi w to uwierzyć, ponieważ jest wiele zdjęć pokazujących wiele miejsc, które są DOKŁADNIE takie same jak mój motocykl.

Oto cytat z instrukcji serwisowej...

Kontrola i regulacja luzu zaworowego

Sprawdź luz zaworowy
Co 24000 km (14500 mil, 48 miesięcy) później

Regulacja luzu zaworowego musi być sprawdzona i wyregulowana, a) w czasie okresowej kontroli...

Instrukcja następnie pokazuje, jak to zrobić. Postępowałem zgodnie ze wszystkimi instrukcjami (używając) schematów, które WYGLĄDAJĄ DOKŁADNIE jak części w moim motocyklu. Co się dzieje?

Oto cytat z instrukcji serwisowej...

Kontrola i regulacja luzu zaworowego

Sprawdź luz zaworowy
Co 24000 km (14500 mil, 48 miesięcy) później

Regulacja luzu zaworowego musi być sprawdzana i regulowana, a) w momencie okresowej kontroli...

Instrukcja następnie pokazuje, jak to zrobić. Postępowałem zgodnie ze wszystkimi instrukcjami (używając) diagramów, które wyglądają DOKŁADNIE jak części w moim motocyklu. Co się dzieje?
Przepraszam, mój błąd. Nie mieliśmy tu do czynienia z wieloma nowymi c90 i masz rację.

Nowe c90 najwyraźniej używają chłodzonych wodą silników M90, które mają regulację zaworów. Starsze vl1500/c90 to hydrauliczne "regulatory"

Na kole zamachowym musi być znak "r/t -f/t".

Innym sposobem na znalezienie położenia regulacji dla położenia wału korbowego jest obserwowanie zaworów.

>>> Obracając silnik, zauważ, kiedy zamyka się zawór wydechowy na cylindrze. Kiedy zawór wydechowy jest PRAWIE ZAMKNIĘTY, obserwuj, jak linia na kole zamachowym wchodzi do okna inspekcyjnego. Następnie obróć wał korbowy o 1 pełny obrót (360 stopni) z powrotem do tej samej linii. To ustawi cię na GMP suwu sprężania.

Obserwuj zawór wydechowy drugiego cylindra, aby ustawić go we właściwej pozycji w ten sam sposób.

Instrukcje określają "suw sprężania", ale nie mówią, jak ustalić, czy jesteś na suwie sprężania, a ponieważ znak wyrówna się w dwóch różnych pozycjach suwu - (również suw wydechu GMP) możesz wyregulować nieprawidłowo i mieć zbyt duży luz, gdy skończysz.

Mam nadzieję, że to pomoże..."

Dzięki Bogu. Myślałem, że tracę zmysły!!!

Zdecydowanie nie ma żadnych oznaczeń RT ani FT, kiedy patrzę w otwór inspekcyjny... tylko 2 linie, które znajdują się dość daleko od siebie podczas obracania wału korbowego... jedna nieco szersza od drugiej. Ponadto istnieją cztery "pokrywy inspekcyjne głowicy cylindrów" (2 dla każdego cylindra). Po ich zdjęciu uzyskuje się dostęp do śruby regulacyjnej/nakrętki zabezpieczającej/wahacza/trzpienia zaworu. Problem polega na tym, że nie widzę, jak zawory poruszają się w górę/w dół. Czy mogę włożyć coś do otworów świec zapłonowych (jak słomkę) i użyć tego do określenia ruchu zaworów? Jeśli tak, czy możesz mi dać wskazówkę, jak to zrobić?

Na szczęście. Myślałem, że tracę zmysły!!!

Zdecydowanie nie ma żadnych oznaczeń RT ani FT, kiedy patrzę w otwór inspekcyjny... tylko 2 linie, które są dość daleko od siebie, gdy obracasz wał korbowy... jedna nieco szersza od drugiej. Ponadto istnieją cztery "pokrywy inspekcyjne głowicy cylindrów" (2 dla każdego cylindra). Po ich zdjęciu uzyskujesz dostęp do śruby regulacyjnej/nakrętki zabezpieczającej/wahacza/trzpienia zaworu. Problem polega na tym, że nie widzę, jak zawory poruszają się w górę/w dół. Czy mogę włożyć coś do otworów świec zapłonowych (jak słomkę) i użyć tego do określenia ruchu zaworów? Jeśli tak, czy możesz dać mi wskazówkę, jak to zrobić?
Z pewnością nie ułatwiają dostępu do regulacji zaworów, prawda?

Wszystko, co zrobi słomka, to potwierdzenie położenia tłoka i położenia znaku koła zamachowego.

Nadal musisz upewnić się, że jesteś w suwie sprężania TDC.

Można to również zrobić, trzymając palec nad/w otworze świecy zapłonowej podczas obracania silnika. Poczujesz narastanie ciśnienia pod palcem, gdy tłok podniesie się w cylindrze w suwie sprężania.

Lokalizacja świecy zapłonowej może być zbyt głęboka, aby sięgnąć palcem... więc coś takiego jak adapter testera kompresji może działać lepiej... kawałek węża paliwowego lub podobnego, który uszczelnia otwór świecy i nadal możesz poczuć ciśnienie...

Niektórzy używają nawet małego balonika na końcu "węża", który napełnia się, gdy tłok się podnosi...

Gdy "poczujesz" ciśnienie, użyj słomki, aby wskazać, kiedy spodziewać się linii TDC dla tego cylindra, która wyrównuje się z otworem inspekcyjnym.

OK, dzięki za pomoc Gene. Chciałbym, żeby nie zaczynać tej procedury teraz. Zamierzam to złożyć z powrotem i zanieść do warsztatu tuż za rogiem. Nie obchodzi mnie, ile wezmą. Kiedy to się skończy, sprzedam to i kupię sobie motocykl z samoregulującymi się zaworami... Nie obchodzi mnie nawet, jaki to rodzaj motocykla!

OK dzięki za pomoc Gene. Chciałbym, żeby nie zaczynał tej procedury. Zamierzam to złożyć z powrotem i zanieść do warsztatu tuż za rogiem. Nie obchodzi mnie, ile wezmą. Kiedy to się skończy, sprzedam to i kupię sobie motocykl z samoregulującymi się zaworami... Nie obchodzi mnie nawet, jaki to rodzaj motocykla!["/quote] W której części kraju mieszkasz?

Około 4800 km od ciebie... Dartmouth, NS. :)

Właśnie po raz 200. spojrzałem do instrukcji. Chociaż wspomina się w niej o RT i FT, to "myślę", że wiem, która "linia" to RT, a która FT. Oto moja logika...

W instrukcji jest napisane, że po znalezieniu RT i zakończeniu regulacji zaworów na tylnym cylindrze, należy obrócić wał korbowy o 486 stopni (lub 1-1/3 obrotu) w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara i ustawić się w linii FT, a następnie wykonać regulację zaworów przedniego cylindra.

Myślę więc, że znalazłem linię RT (tę "cieńszą" z dwóch). Oto dlaczego tak myślę. Włożyłem 2 słomki w otwory świec zapłonowych tylnego cylindra. Kiedy przesuwam wał korbowy do tej linii, obie słomki przesuwają się do góry. A kiedy następnie obracam wał korbowy o 486 stopni (1-1/3 obrotu), pojawia się druga "grubsza" linia. Co o tym myślisz?

Cóż, poszedłem i wyregulowałem tylko zawory tylnego cylindra. Wydawało się, że były "ciasne" (czujnik 0,003 ledwo pasował), więc wyregulowałem je do "ciasnych" 0,005. Złożyłem motocykl z powrotem i działa dobrze.

Jako dodatkowa korzyść sprawdziłem szczelinę wszystkich czterech świec zapłonowych, które niedawno zainstalowałem. Wszystkie były za ciasne. Motocykl faktycznie działa teraz znacznie "płynniej" (mniej wibracji).

Dzięki za pomoc!

Murray

OSTRZEŻENIE!!!

Upewnij się...

Jeśli masz C90 z 2013 roku lub nowszy (jak ja) i próbujesz wykonać kontrolę/regulację zaworów, upewnij się, że OSTROŻNIE dokręciłeś panele dostępu do regulacji zaworów. Wyjechałem dziś rano moim motocyklem, tylko po to, by olej silnikowy zaczął się wylewać i zalał mnie i mój motocykl. Na szczęście w pobliżu domu (gdzie byłem) jest warsztat motocyklowy i zawiozłem go tam. Ponieważ muszą wszystko rozebrać, żeby dostać się do panelu, którego nie dokręciłem, zapłacę im za zrobienie kontroli zaworów, skoro już przy tym są!

Od teraz będę trzymał się wymian oleju i prostych rzeczy tego typu! Życzę udanego sezonu motocyklowego, moi drodzy, i proszę, jeździjcie bezpiecznie!

141 - 160 of 169 Posts